Aktuellt

Mars

2018-03-22

Norra Vallgatan stängs för biltrafik 23 samt 26-29 mars

På fredag den 23 mars, kl 07.00-16.00, stängs Norra Vallgatan av för biltrafik. Korsningen kommer att vara öppen under helgen för att sedan stängas igen den 26-29 mars. Då är det stängt även efter arbetstid.

Gå till artikel
2018-03-20

Nya metoder ska få Clemenstorgets träd att fortsätta må bra

Ombyggnaden av Clemenstorget är centralt i utvecklingen av Lund C som viktig knutpunkt i det regionala transportsystemet. Torget är också en betydelsefull mötesplats i stadskärnan. Mycket arbete görs för att träden på torget ska ha goda förutsättningar.

Gå till artikel
2018-03-19

Gång- och cykelvägen under E22 stängde i dag den 19 mars

Från och med i dag den 19 mars är gång- och cykelvägen vid Sölvegatan under E22 är stängd. Gång- och cykelvägen kommer att vara avstängd fram till den 21 maj för förberedande schaktning inför brolanseringen samt arbete med ledningar efter att den nya bron till E22 är på plats.

Gå till artikel
2018-03-16

Ett aktivt stadsliv kring Medicon Village på Scheelevägen

Området kring Scheelevägen och forskarparken i Lund kommer att få en ny stadsmässig funktion. Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen om samråd för förslaget till ny detaljplan för en del av fastigheten Dirigenten 1, som ägs av Medicon Village. Planförslaget innebär att delar av det tidigare slutna området kan öppnas upp och skapa förutsättningar för ett aktivt stadsliv.

Gå till artikel
2018-03-14

Varför ska Lund ha en spårväg?

Att bygga spårväg är i sig inget mål utan ett medel för att uppnå mål. Mål som är kopplade till kommunens ambitioner om en hållbar utveckling.

Gå till artikel
2018-03-14

Nytänkande kvarter vann plats på första parkett i Brunnshög

Social hållbarhet, lekfull arkitektur och stark stadskänsla är utmärkande drag hos det nytänkande bostads- och hotellkvarter som Kärnhem får möjlighet att bygga invid Nobelparken i Brunnshög.

Gå till artikel
2018-03-13

Lund bäst uppkopplade stad i Europa enligt ny rapport

Lund är en av Europas bästa städer generellt och allra bäst i klassen ”connectivity”. Det visar en ny rapport som Financial Times tagit fram. I dag mottog kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, (S), priset på Mipim i Cannes.

Gå till artikel
2018-03-12

Min stad: Jag tycker om att vara bland människor

"I en stad har du närhet till allt. Affärer, konserter och sport – allt når du enkelt om du bor mitt i smeten. Alla uppskattar inte att bo så, men jag tycker det är härligt. Jag tycker helt enkelt om att vara bland människor.

Gå till artikel
2018-03-12

Spårvägen har en viktig roll i planeringen av det framtida Lund

Spårväg, tunnelbana och järnväg har en sak gemensamt - de skapar långsiktighet. Kollektivtrafik ger trygghet till handel och verksamheter och en förutsättning för staden att växa intill.

Gå till artikel
2018-03-05

Korsningen Norra Vallgatan-Bredgatan stängs av tillfälligt den 7-8 mars

Den 7-8 mars stänger vi tillfälligt av korsningen Norra Vallgatan-Bredgatan för arbete med fjärrvärmeledningar. Gående och cyklister kan ta sig fram förbi arbetsplatsen.

Gå till artikel
2018-03-04

Lund - cykelstad alla säsonger

Lundaborna cyklar året runt, även en snöig lördag i mars. Kommunens medarbetare jobbar hårt med snöröjningen.

Gå till artikel

Februari

2018-02-28

Spårvägsresa genom tusen år

En spårväg som sträcker sig genom tusen år? Så skulle vi nästan kunna säga då Lund firade tusen år 1990 och stadens centrala delar är från den tiden. Spårvägen går från Lunds centrum upp till de nya stadsdelarna som byggs i Brunnshög i dag.

Gå till artikel
2018-02-14

Science Village utvecklas vidare

Science Village Scandinavia AB har tecknat avtal med Skanska Sverige AB om försäljning av byggrätter för projektet The Loop.

Gå till artikel
2018-02-13

Framtidens boende på gång i Brunnshög

I dag beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lund att ge Serneke en markreservation i den framväxande stadsdelen Brunnshög. Ett nytänkande förslag till bostäder och service på 50 000 kvadratmeter kring Brunnshögstorget håller nu på att ta form.

Gå till artikel
2018-02-07

Min stad: Naturen är viktig för mig

"I dag är min stad Göteborg. Där bor jag sedan i höstas. Göteborg har spårvagnar och satsar på cykel och kollektivtrafik. Jag utnyttjar dock sällan kollektivtrafiken, utan tar mig fram överallt på cykel. Flytten till Göteborg gjorde jag också med cykel, faktiskt. Jag tog min packning cyklade dit. Fem dagar tog det."

Gå till artikel
2018-02-05

Cykel- och gångväg flyttar till S:t Laurentiigatans södra sida

Den 8 februari börjar vi med urgrävning och schaktning inför spårbyggnaden på den norra sidan av S:t Laurentiigatan, alltså den andra sidan mot vad vi arbetade på tidigare. Det betyder att gång- och cykelvägen flyttas till den södra sidan.

Gå till artikel
2018-02-05

Staden som sträcker sig bakåt och framåt i tiden

Att cykla från Lunds medeltida centrum upp till den framväxande stadsdelen Brunnhög är som att resa genom tiden.

Gå till artikel
2018-02-04

Lund ska växa hållbart

Hur ser din drömstad ut? Hur vill du helst resa? Vi vet inte hur framtidens Lundabor kommer att leva, men vi kan lämna efter oss en grön stad som är så hållbar och klimatsmart som vi kan med dagens teknik.

Gå till artikel

Januari

2018-01-31

Konsten att kommunicera i en grop

Innanför korsningen Scheelevägen-Sölvegatan finns det just nu en stor 5,5 meter djup grop. Nere i gropen arbetar tre personer samtidigt som de kommunicerar med en grävmaskinist ovanför kanten.

Gå till artikel
2018-01-23

Den 7-8 februari gjuts den andra delen av bron för E22

Den 7 februari 2018 kl 16.00 till den 8 februari kl 20.00 gjuts den andra delen av den nya bron till E22. Det är den östra delen av valvet som ska gjutas denna gång och arbetet kommer att pågå även nattetid - precis som i december.

Gå till artikel
2018-01-22

Bygglov för spårvagnsdepån godkänt

Bygglovet för spårvagnsdepån är nu godkänt.

Gå till artikel
2018-01-19

Avstängd korsning Bredgatan - Norra Vallgatan

Korsningen Bredgatan-Norra Vallgatan stängs av för genomfartstrafik måndag till fredag, 22-26 januari. Detta på grund av ett arbete med vattenledningar.

Gå till artikel
2018-01-18

Tillgänglighet, estetik och trafiksäkerhet ska samspela

I stora delar av Lunds innerstad används den grå Bjärlövsgraniten som markbeläggning. Samma sten ska finnas på spårvägens hållplatser. Stenen kombineras med en vit portugisisk granit i den vita linje som avgränsar mot spåret och med taktila tillgänglighetsplattor i järn.

Gå till artikel
2018-01-15

Lund förnyas under mark

I Lunds centrala delar märks spårvägsbygget som mest, trots att arbetet till stora delar sker under mark. För att byta och förnya ledningar för vatten, avlopp, fjärrvärme och internet, krävs djupa schakt och avspärrningar.

Gå till artikel
2018-01-10

Nu återupptas byggarbetet på Bredgatan vid Allhelgonakyrkan

Måndagen den 15 januari är det dags att återuppta byggarbetet med ledningar i marken på Bredgatan vid Allhelgonakyrkan.

Gå till artikel
Lunds kommun

Postadress
Lunds kommun
Box 41, 221 00 Lund

E-post
tekniska.forvaltningen@lund.se

Besöksadress
Tekniska förvaltningen
Brotorget 1, Lund