Aktuellt

Oktober

2020-10-19

Spårvagnsföraren Gillis Börjesson: "Det är ett pling som gäller"

Den tredje spårvagnen – Blåtand – har anlänt till Lund och ska inom kort ge sig ut på lundaspåren för att vidareutbilda Vy:s spårvagnsförare.

Gå till artikel

September

2020-09-23

Kampanjen "På spåret" uppmärksammar Lunds nya trafikslag

Spårvagnarna är ett helt nytt inslag i Lunds stadsbild. Skånetrafiken, tillsammans med trafikföretaget Vy, som nu har testtrafikerat linjen Lund C - ESS i några veckor, konstaterar att en del lundabor och besökare som vistas i spårvägsstråket inte är vana att samsas med spårvagnarna på ett trafiksäkert sätt.

Gå till artikel
2020-09-23

Håll ögon och öron öppna - nu rullar spårvagnen i full hastighet

Hittills har spårvagnarna gått långsamt och sporadiskt. Från och med denna vecka blir spårvagnstrafiken mer frekvent då Åsa-Hanna ska genomgå uthållighetstestet.

Gå till artikel

Augusti

2020-08-21

Häng med och spring virtuella spårvägsstafetten 2020

Årets upplaga av Spårvägsstafetten blir virtuell och kommer att genomföras under vecka 38, den 14–20 september. Sätt ihop ett lag på fyra personer och spring fem kilometer var, var ni vill, och den tidpunkt som passar er bäst. Nu kör vi!

Gå till artikel
2020-08-18

Vinka till Åsa-Hanna!

Den 17 augusti var det dags för Lunds första spårvagn att ta premiärturen genom Lund och påbörja den testperiod som ska pågå under resten av sommaren och hela hösten.

Gå till artikel
2020-08-10

Hur lång är en spårvagn?

Vad kommer hända i Lund i höst? Hur lång är en spårvagn? Och varför ska man klä in Åsa-Hanna i frigolit?

Gå till artikel
2020-08-07

Välkommen, Sfinxen!

Tidigt på morgonen den 7 augusti anlände vår andra spårvagn, Sfinxen, till Lund.

Gå till artikel

Juli

2020-07-29

Första spårvagnen har anlänt till Lund

I morse kom hon äntligen till Lund – spårvagnen Åsa-Hanna. Strax efter 07:00 anlände hon till sin nya hemstad efter en dryg veckas resande. I mitten av juli lämnade Åsa-Hanna fabriken i spanska Zaragosa. Efter att ha rest med båt från Santander till Göteborg blev det specialtransport på land mellan Göteborg och Lund.

Gå till artikel

Juni

2020-06-02

Regionfastigheter tar över spårvagnsdepån

Måndagen den 1 juni lämnade Skanska och NCC över spårvagnsdepån i Brunnshög till Regionfastigheter, förvaltningen som ansvarar för Region Skånes hus och byggnader. Därmed är själva bygget av spårvagnsdepån att betrakta som klart.

Gå till artikel

April

2020-04-21

Spårvagnar åter i produktion

I veckan återupptogs produktionen av Lunds spårvagnar i Spanien. Produktionen har legat nere under en månad med anledning av den rådande coronapandemin.

Gå till artikel
2020-04-07

Kort intervju med spårvagnschefen

Skånetrafikens projektchef för spårvägen i Lund, Håkan Henmyr, berättar in en kort intervju om hur coronapandemin påverkar arbetet med spårvagnarna.

Gå till artikel

Mars

2020-03-30

Kommande vägarbete på Odarslövsvägen

I april startar ett arbete med att bygga en cirkulationsplats i korsningen Odarslövsvägen - spårvägen.

Gå till artikel
2020-03-19

Coronapandemin pausar spårvagnstillverkningen

Spanien, där tillverkningen av Lunds spårvagnar pågår, har drabbats hårt av Coronautbrottet.

Gå till artikel

Februari

2020-02-14

Spårvagnsdepån görs redo för vagnarna

Snart är spårvagnsdepån lika grön som spårvagnarna. Fasadplåtarna monteras just nu på den stora byggnaden vid Odarslövsvägen nära forskningsanläggningen ESS. På taket blir det solceller och sedumväxter. Inne i lokalen ska spårvagnarna städas och underhållas.

Gå till artikel
2020-02-07

Den 13 december börjar spårvagnarna gå i linjetrafik

Från och med den 13 december kan lundabor och pendlare börja åka spårvagn mellan Lund C och ESS. Detta står klart sedan politiska styrgruppen för Spårväg Lund C – ESS beslutat att skjuta fram trafikstarten till tidtabellsskiftet i december.

Gå till artikel

Januari

2020-01-28

Snart startar uthyrningen av lägenheterna i Xplorion

Nu är det inte långt kvar till att Lunds kommuns fastighets AB, LKF, startar uthyrningen av lägenheterna i Xplorion, ett gemenskapens hus vid spårvagnshållplatsen Solbjer i Brunnshög.

Gå till artikel
2020-01-10

Kommande evenemang: Säkerhet, tillgänglighet och design

I samarbete med Stadsbiblioteket i Lund arrangerar vi den 10 mars en föreläsning om säkerhet, tillgänglighet och design i Lunds kommande spårvagnar.

Gå till artikel
2020-01-09

Säkerheten viktigast för Infranord

När spårvägen är slutbesiktigad övergår ansvaret för spåranläggningen till Lunds kommun. Entreprenören Infranord ska sköta spårvägens drift och underhåll och deras personal utbildas i de regler som gäller för spårvägen i Lund. Det är också Infranord som har hand om bevakningen vid arbeten i närheten av spåret.

Gå till artikel