Cykelvänlig arbetsplats

Att cykla till jobbet har många fördelar. Förutom att cykelresor är bra för både hälsan och miljön väljer du själv när du vill åka, du är garanterad en sittplats och du kan spara tid.

Nu har tävlingen "Cykelvänlig arbetsplats" startat. Det är en utmärkelse för arbetsplatser i Lund som gör det lätt för sina anställda att välja cykeln till och från arbetet, samt i tjänsten.

Tävlingen är öppen för alla arbetsplatser i Lunds kommun och det är kostnadsfritt att vara med. Utmärkelsen består av tre nivåer, från en till tre stjärnor. Ni på företaget fyller själva i vilka kriterier som uppfylls av arbetsplatsen. För att uppnå en stjärna ska 5 av kriterierna uppfyllas, för att uppnå två stjärnor ska 10 stycken uppfyllas och för att uppnå tre stjärnor ska 15 av de cykelvänliga kriterierna vara uppfyllda. Det finns också möjlighet att ange egna åtgärder som inte finns med bland kriterierna. Läs kriterierna på denna sida.

Tävling

Det går bra att anmäla sitt företag under hela året. Tävlingsformuläret där ni fyller i era uppfyllda kriterier kommer att publiceras under hösten. Utöver utmärkelsen "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" kommer en jury att utse "Årets cykelidé", för initiativ som är extra bra och kreativa. 

Vi räknar med att konkurrensen mellan Lunds arbetsplatser kommer att bli tuff. För att ha en chans att vinna inom respektive kategori kan någonting utöver det vanliga vara avgörande för att kamma hem priserna. 

Hur går bedömningen till?

En jury utser vinnaren för respektive utmärkelse "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" och "Årets cykelidé". Kommunens och juryns beslut kan inte överklagas.

En utvärdering sker utifrån hur många kriterier som uppfyllts och hur väl företaget lyckats uppfylla dem. När ifyllda kriterier och andra bra initiativ skickas in är det viktigt att ni motiverar hur kriterierna uppfyllts för att ha en chans att vinna. Om åtgärder utöver angivna kriterier ger en poäng eller inte, avgörs av juryn. 

Arbetsplatser ansvarar själva för att uppgifterna som rapporteras in stämmer. Det kan hända att vi gör stickkontroller. 

Vinnaren

Förstapriset är äran - att få stoltsera som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller en arbetsplats med bästa cykelidén. Utmärkelserna är en vandringspokal som företagen får behålla under ett års tid, tills det är dags för nästa tävling och nya företag att lyckas ta hem priset. Dessutom utlovas fin publicitet och uppmärksamhet i sociala medier.

Alla företag som deltagit i tävlingen får ett diplom som bevis på hur cykelvänliga ni är. Även om ni inte lyckades kamma hem första platsen som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller Årets cykelidé kan ni bli uppmärksammade för goda och kreativa insatser.

 

Lunds kommun

Telefonnummer
Växel: 046-35 50 00

Organisationsnummer
212000-1132

Postadress
Lunds kommun
Box 41, 221 00 Lund

E-post
tekniska.forvaltningen@lund.se

Besöksadress
Tekniska förvaltningen
Brotorget 1, Lund